przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

LASAGNE

recipe time 80 min
recipe portion 5 porcji

300 g MIELONA WOŁOWINA

1 ząbek CZOSNEK

1 szt. CEBULA

50 ml OLIWA Z OLIWEK

500 g CAŁE POMIDORY Z PUSZKI

10 g OREGANO

1 porcja SOS BESZAMELOWY (PRZEPIS STR. 17)

1 szt. OPAKOWANIE MAKARONU DO LASAGNE (WSTĘPNIE UGOTOWANEGO)

100 g STARTY PARMEZAN


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Cebulę i czosnek obrać, umieścić je w misie z założonym ostrzem tnącym i przez 10 sekund miksować przy prędkości 11. Ostrze zastąpić mieszadłem, dodać oliwę i na 5 minut uruchomić program Slow Cook P1. Dodać mięso, pomidory i oregano. Doprawić solą i pieprzem, a następnie na 35 minut uruchomić program Slow Cook P2 przy temperaturze 90°C. Gotowy sos przełożyć do innego naczynia i umyć misę.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)

Krok 2

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Krok 3

Wysmarować oliwą naczynie do pieczenia i wlać do niej nieco sosu pomidorowego. Przykryć arkuszami lasagne, znowu wylać nieco sosu pomidorowego, beszamelowego i parmezan. Powtarzać do zużycia wszystkich składników, z tym że ostatnią warstwę powinien stanowić parmezan. Piec w piekarniku przez 25-30 minut. RADA: Warto wzbogacić smak sosu bolognese odrobiną cynamonu, a całe danie pokrojoną w plastry mozzarellą.