Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Langosz

recipe time 25 min
recipe portion 4 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

200 g ZIEMNIAKI

500 g MĄKA PSZENNA

30 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

3 łyżka CUKIER

300 ml MLEKO

2 łyżka OLIWA

1 łyżeczka SÓL

2 ząbek CZOSNEK

200 ml JOGURT NATURALNY

2 łyżka MAJONEZ

3 czubata łyżka POSIEKANY SZCZYPIOREK


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Sos czosnkowy: do misy z ostrzem ultrablade wrzucic 2 ząbki czosnku, nastawić V12 przez 15 sek, zamknąć pokrywę, nacisnąć START.

Krok 2

Do misy z nożem ULTRABLADE i posiekanym czosnkiem dodać jogurt i majonez, nastawić V6 czas 15sek. Zamknąć pokrywę, nacisnąć START. Odstawić do lodówki.

Krok 3

LANGOSZ: do czystej misy wlac 0.7l wody. Pokrojone ziemniaki umieścic w koszyku do gotowania na parze, nastawić STEAM P1, 30min. Zamknąć pokrywę, nacisnąć START. Po ugotowaniu ziemniaki odstawić do wystygnięcia.

Krok 4

Ziemniaki studzimy na boku, w tym czasie do pustej misy wlewamy 100ml mleka, drożdże, łyżkę mąki oraz cukier. Nastawić manualnie V5, temp 40 czas 3 min. Zamknąć pokrywe, nacisnąć START.

Krok 5

Do misy z rozczynem dodać wystudzone ziemniaki, resztę mąki i mleka, 2 łyżki oleju/oliwy oraz sól, Nastawić program PASTRY P2, zamyknąć pokrywe, nacisnąć START.

Krok 6

Po wyrośnięciu ciasta w misie, formujemy płaskie placuszki podsupując mąką i smażymy na patelni na dużej ilości oleju. Po usmażeniu langoszy, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy startym serem i posiekanym szczypiokiem.