Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Sos czosnkowy: do misy z ostrzem ultrablade wrzucic 2 ząbki czosnku, nastawić V12 przez 15 sek, zamknąć pokrywę, nacisnąć START.
Krok 2
Do misy z nożem ULTRABLADE i posiekanym czosnkiem dodać jogurt i majonez, nastawić V6 czas 15sek. Zamknąć pokrywę, nacisnąć START. Odstawić do lodówki.
Krok 3
LANGOSZ: do czystej misy wlac 0.7l wody. Pokrojone ziemniaki umieścic w koszyku do gotowania na parze, nastawić STEAM P1, 30min. Zamknąć pokrywę, nacisnąć START. Po ugotowaniu ziemniaki odstawić do wystygnięcia.
Krok 4
Ziemniaki studzimy na boku, w tym czasie do pustej misy wlewamy 100ml mleka, drożdże, łyżkę mąki oraz cukier. Nastawić manualnie V5, temp 40 czas 3 min. Zamknąć pokrywe, nacisnąć START.
Krok 5
Do misy z rozczynem dodać wystudzone ziemniaki, resztę mąki i mleka, 2 łyżki oleju/oliwy oraz sól, Nastawić program PASTRY P2, zamyknąć pokrywe, nacisnąć START.
Krok 6
Po wyrośnięciu ciasta w misie, formujemy płaskie placuszki podsupując mąką i smażymy na patelni na dużej ilości oleju. Po usmażeniu langoszy, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy startym serem i posiekanym szczypiokiem.