Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami

recipe time 45 min
recipe portion 4 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 g. filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki

15 g. korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na cienkie plastry

2 szt. ząbków czosnku, drobno posiekanych

100 g. SOS SOJOWY

50 g. BIAŁE WINO

150 g. BULION

2 łyżka PŁYNNY MIÓD

1 łyżka skrobia ziemniaczana

3 łyżka zimna woda

1/2 łyżeczka PIEPRZ CZARNY

3 łyżka OLEJ

3 szt. ZĄBKI CZOSNKU

30 g. korzenia imbiru, świeżego, startego na tarce jarzynowej

1/4 łyżeczka ostra papryka w proszku

150 g. MARCHEWKA

1 szt. cebula pokrojona w kostkę

1000 ml. WODA

300 g. brokuł, podzielony na małe różyczki

1 łyżeczka SÓL

2 łyżka OLEJ

300 g. UGOTOWANY BIAŁY RYŻ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy z mieszadłem dodaj 15g imbiru,1 ząbek czosnku, sos sojowy, wino, bulion i miód. obroty 2, temp. 100 C, czas 10 min

Krok 2

W miseczce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą. Mieszankę dodaj do misy. obroty 3, temp. 100 C, czas 2 min Przecedzić przez sitko sos do dużej miski.

Krok 3

Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso ok. 5 min z każdej strony. Do miski z sosem dodać usmażonego kurczaka, dokładnie zmieszać, odstawić do zamarynowania.

Krok 4

Do misy wlać 1000ml wody , brokuła ułożyć w koszyczku i włożyć do misy. Gotowanie na parze P2,

Krok 5

Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paseczki, proponuje zrobić to obieraczką do ziemniaków.

Krok 6

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Smażyć 2 min, następnie dodać marchewkę, smażyć kolejne 6 min na dużej mocy palnika, aby pozostały chrupiące.

Krok 7

Ugotowanego brokuła wyjąć z misy. Dodać na patelnię kurczaka z sosem oraz brokuła smażyć ok 3 min. Kurczaka w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.