Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką

recipe time 60 min
recipe portion 15 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

250 g mąka krupczatka

125 g MASŁO

75 g CUKIER PUDER

2 szt. ŻÓŁTKO

100 g MĄKA PSZENNA

50 g CUKIER PUDER

100 g MASŁO

3 łyżka płatki migdałów

700 g TRUSKAWKI

1 trochę CUKIER PUDER DO POSYPANIA

30 g płatki migdałów

2 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Składniki na ciasto umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania ciasta i miksujemy na prędkości 7, aż zaczną się robić spore grudki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 1

Krok 2

Ciasto przekładamy na blachę i wylepiamy nim cały spód. Wkładamy do lodówki i nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół).

Krok 3

Do misy po cieście wrzucamy składniki na kruszonkę (mąkę, masło, cukier i migdały) i miksujemy na prędkości 7, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Wkładamy do lodówki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 1

Krok 4

Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Krok 5

Blachę z ciastem podpiekamy porządnie, aż będzie złocisto-brązowa (15-20 minut, w zależności od półki w piekarniku).

Krok 6

Płatki migdałowe mielimy – wkładamy ostrze do siekania i miksujemy kilka-kilkanaście sekund na prędkości 10 z założonym koszyczkiem do gotowania na parze (żeby migdały nie latały po całej misie). Mieszamy je z mąką ziemniaczaną.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 15

Krok 7

Na upieczony spód rozsypujemy mąkę z migdałami, na to truskawki i na końcu kruszonka. Pieczemy 30-40 minut – aż kruszonka ładnie się zarumieni. Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu! Wcześniej będzie się rozwalać. Wtedy też posypujemy cukrem pudrem.