Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Kruche ciasto z sezonowymi owocami i budyniową pianką

recipe time 90 min
recipe portion 12 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 g MĄKA PSZENNA TYP 550

250 g MASŁO

5 szt. ŻÓŁTKO

2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

2 łyżka CUKIER PUDER

5 szt. BIAŁKO

100 g CUKIER

2 łyżka CUKIER WANILIOWY

2 opk. Budyń waniliowy

100 ml OLEJ RZEPAKOWY

500 g CZERWONE OWOCE JAGODOWE (NP. TRUSKAWKI, MALINY, POZIOMKI, PORZECZKI)

1 łyżka CUKIER PUDER DO POSYPANIA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Do misy CC z założonym ostrzem do wyrabiania dodaję mąkę, masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrabiam przez 1 minutę przy prędkości 8. Kolejno dodaję żółtka i dalej wyrabiam przez 45 sekund przy prędkości 6, aż do uformowania się kuli z ciasta. Ciasto dzielę na dwie części (30% i 70%), każdą część zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 45-60 minut.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 1

Krok 2

W między czasie myję i osuszam owoce. Po upływie wskazanego czasu dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, dociskam dłonią i równam. Tak przygotowane ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do lekkiego zrumienienia w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 15 minut. Następnie pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Krok 3

Kiedy ciasto przestygnie zaczynam ubijać białka na sztywno. W misie CC umieszczam przystawkę do ubijania (trzepaczkę) i na obrotach 10 ubijam białka ze szczyptą soli przez ok. 2-3 minuty. Najlepiej sprawdzać na bieżąco czy nasze białka są już ubite. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodaję cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, zmniejszam obroty na 5. W kolejnym kroku wsypuję proszki budyniowe przesiane przez sito i na koniec wąskim strumieniem wlewam olej. Całość ubijam na mniejszych obrotach tylko do połączenia się składników.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 3

Krok 4

Na zrumieniony i przestygnięty spód ciasta wykładam ubitą pianę, równam i układam owoce, które powinny tworzyć równą warstwę. Na wierzch ścieram pozostałą, mniejszą część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka i zrumienienia. Po upieczeniu pozostawiam je do całkowitego przestygnięcia, przed podaniem oprószam cukrem pudrem i dekoruję świeżymi listkami mięty. Smacznego :)