Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założoną trzepaczką umieścić mąkę, mleko i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem, a następnie miksować przez 30 sekund przy prędkości 7. Dodać masło i na 5 minut uruchomić program Sauce przy prędkości 4 i temperaturze 90°C.
program: Sosy
Krok 2
Zastąpić trzepaczkę ostrzem do wyrabiania, dodać ser i pokrojoną szynkę, a następnie miksować przez 45 sekund przy prędkości 9. W razie potrzeby, miksować przez kolejne 30 sekund. Pozostawić do ostygnięcia.
program: manualny
temperatura: 0
prędkość: 9
czas: 1
Krok 3
Oprószyć blat mąką i delikatnie uformować ciasto w wałek. Pociąć na kawałki, zanurzyć je w roztrzepanym jajku i obtoczyć bułką tartą. Powtórzyć panierowanie.
Krok 4
Podgrzać olej na patelni lub we frytownicy. Smażyć krokiety w bardzo gorącym oleju (150°C) przez 1-2 minuty. Po usmażeniu powinny mieć kolor złoto-brązowy.