przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

KROKIETY Z SZYNKĄ I SEREM

recipe time 20 min
recipe portion 5 porcji

40 g MĄKA PSZENNA

40 g MASŁO

30 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

120 g TARTY SER COMTE

120 g GOTOWANA LUB WĘDZONA SZYNKA

2 szt. JAJKA

1 szczypta GAŁKA MUSZKATOŁOWA

1 trochę BUŁKA TARTA

1 trochę OLEJ

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założoną trzepaczką umieścić mąkę, mleko i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem, a następnie miksować przez 30 sekund przy prędkości 7. Dodać masło i na 5 minut uruchomić program Sauce przy prędkości 4 i temperaturze 90°C.

program: Sosy

Krok 2

Zastąpić trzepaczkę ostrzem do wyrabiania, dodać ser i pokrojoną szynkę, a następnie miksować przez 45 sekund przy prędkości 9. W razie potrzeby, miksować przez kolejne 30 sekund. Pozostawić do ostygnięcia.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 9

czas: 1

Krok 3

Oprószyć blat mąką i delikatnie uformować ciasto w wałek. Pociąć na kawałki, zanurzyć je w roztrzepanym jajku i obtoczyć bułką tartą. Powtórzyć panierowanie.

Krok 4

Podgrzać olej na patelni lub we frytownicy. Smażyć krokiety w bardzo gorącym oleju (150°C) przez 1-2 minuty. Po usmażeniu powinny mieć kolor złoto-brązowy.