przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

KROKIETY Z RYŻEM I MOZZARELLĄ

recipe time 60 min
recipe portion 6 porcji

300 g RYŻ ARBORIO

1 szt. SZALOTKA

100 ml OLIWA Z OLIWEK

80 ml BIAŁE WINO

100 ml PRZECIER POMIDOROWY (TYPU PASSATA)

900 ml BULION DROBIOWY

3 szt. JAJKA

30 g PARMEZAN

125 g MOZARELLA

100 g BUŁKA TARTA

100 g MĄKA

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Szalotkę obrać i grubo pokroić. Umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym i miksować przez 10 sekund przy prędkości 11.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 10

Krok 2

Ostrze zastąpić mieszadłem. Dodać oliwę z oliwek i uruchomić program Slow Cook P1 na 7 minut (bez zatyczki w pokrywie). Gdy minutnik będzie pokazywał, że do końca programu pozostały 4 minuty, dodać ryż. Gdy minutnik będzie pokazywał 1 minutę do końca, dodać białe wino i przecier pomidorowy.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Po zakończeniu gotowania dodać bulion drobiowy, doprawić solą i pieprzem i na 25 minut uruchomić program Slow Cook P3 (bez zatyczki). Całość przełożyć do innego naczynia do ostygnięcia.

program: Wolne gotowanie - Risotto (P3)

Krok 4

Do ryżu dodać 1 jajko oraz parmezan i wymieszać. Mozarellę pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Ryż uformować w kulki z kawałkiem mozarelli w środku. Każdą kulkę obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć przez 5 minut w głębokim tłuszczu w temperaturze 180°C. Krokiety powinny być dobrze zrumienione.