przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

KROKIETY KREWETKOWE

recipe time 25 min
recipe portion 5 porcji

200 g OCZYSZCZONE KREWETKI

30 g MĄKA

30 g MASŁO

200 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

3 szt. JAJKA

1 porcja BUŁKA TARTA

1 porcja OLEJ DO SMAŻENIA

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założoną trzepaczką umieścić mąkę i mleko. Doprawić i miksować przez 1 minutę przy prędkości 7. Dodać masło i na 8 minut uruchomić program Sauce przy prędkości 4 i temperaturze 90°C.

program: Sosy

Krok 2

Po zakończeniu programu zastąpić trzepaczkę ostrzem tnącym, dodać jedno jajko oraz krewetki i miksować przez 30 sekund przy prędkości 9. Jeśli masa nie jest jednolita, miksować przez kolejne 30 sekund. Odstawić do lodówki na 2 godziny

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 9

czas: 30

Krok 3

Blat wysypać mąką i uformować masę w krokiety. Obtaczać je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.

Krok 4

Zagrzać olej we frytownicy. Zanurzać krokiety we wrzącym oleju i smażyć przez 1-2 min. Wykładać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 5

W misie z założoną trzepaczką umieścić mąkę i mleko. Doprawić i miksować przez 1 minutę przy prędkości 7. Dodać masło i na 8 minut uruchomić program Sauce przy prędkości 4 i temperaturze 90°C.

program: Sosy

Krok 6

Po zakończeniu programu zastąpić trzepaczkę ostrzem tnącym, dodać jedno jajko oraz krewetki i miksować przez 30 sekund przy prędkości 9. Jeśli masa nie jest jednolita, miksować przez kolejne 30 sekund. Odstawić do lodówki na 2 godziny

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 9

czas: 30

Krok 7

Blat wysypać mąką i uformować masę w krokiety. Obtaczać je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.

Krok 8

Zagrzać olej we frytownicy. Zanurzać krokiety we wrzącym oleju i smażyć przez 1-2 min. Wykładać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.