przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Kremowy gulasz z indyka z pieczarkami

recipe time 360 min
recipe portion 3 porcje

40 g. OLEJ

200 g. cebula pokrojona w kostkę

60 g. BIAŁE WINO

150 g. duża marchewka pokrojona w plasterki

60 g. selera naciowego, pokrojonego w 5 mm plastry

1000 g. mięso z indyka bez skóry i kości

2 łyżeczka musztarda Dijon

1,5 łyżeczka SÓL

0,5 łyżeczka CZARNY PIEPRZ

2 szt. świeże gałązki tymianku

750 g. GORĄCA WODA

2 łyżka Bulionetka warzywna

200 g. WĘDZONY BOCZEK POKROJONY W KOSTKĘ

300 g. Pieczarki pokrojone w ćwiartki

200 g. ŚMIETANA 18%

20 g. SKROBIA KUKURYDZIANA

2 łyżeczka MUSZTARDA FRANCUSKA

2 łyżka Posiekana natka pietruszki

1/2 szt. PAPRYKA CZERWONA

1/2 szt. papryka żółta


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy założyć mieszadło dodać 20 g oleju, marchewkę, seler i cebulę. Uruchomić Wolne gotowanie P 1 czas 15 min

Krok 2

Dodaj do misy wino. Uruchomić Wolne gotowanie P 1 czas 10 min

Krok 3

Dodaj do misy indyka, musztardę Dijon, 1 łyżeczkę soli, pieprz, tymianek, wodę i bulionetkę (można zamienić na kostkę warzywną). Łopatką zmieszaj wszystkie składniki w misie. Uruchomić wolne gotowanie P 2 czas 120 min

Krok 4

Jeśli mięso jest miękkie przełóż zawartość misy do innego naczynia. Do misy z mieszadłem dodaj 20 g oleju, boczek,. Uruchomić Wolne gotowanie P 1 czas 15 min

Krok 5

Dodaj pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Uruchomić Wolne gotowanie P 2 czas 20 min Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się indyk z warzywami, odstawić.

Krok 6

Do misy z mieszadłem wlej 400 g płynu z duszenia indyka , śmietanę ( można ją pominąć), dodać pozostałe ¼ łyżeczki soli, skrobię i musztardę francuską. obroty 4, temp 90, czas 12 min Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się indyk z warzywami i pieczarkami, posypać natką pietruszki, dokładnie wymieszać łopatką.

Krok 7

Podawać jako danie główne, np. z ryżem lub makaronem.