przepisy

Krem z pieczonej papryki

recipe time 120 min
recipe portion 3 porcje

3 szt. PAPRYKA CZERWONA

4 ząbek CZOSNEK

1 szt. CEBULA

500 ml BULION WARZYWNY

4 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

2 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

6 liść ŚWIEŻA BAZYLIA

3 łyżka GĘSTA KWAŚNA ŚMIETANA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulą. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Upieczone warzywa przekładamy do strunowego worka foliowego i zamykamy na ok 20 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę, a miąższ przekładamy do misy Tefala z założonym ostrzem ultra blade. Dodajemy bulion, upieczoną cebulę, czosnek oraz liście bazylii. Uruchamiamy program „Soup”. Po skończonej pracy nakładamy zupkę wraz z kleksem śmietany. Podajemy z grzankami.

program: Zupy - Kremy (P1)