przepisy

Krem z pieczonej cukinii i papryki

recipe time 50 min
recipe portion 4 porcje

3 szt. czerwone papryki

1 szt. CUKINIA

3 szt. POMIDORY

2 szt. ZĄBEK CZOSNKU

1 szt. MAŁA PAPRYCZKA CHILI

1000 ml BULION

1 łyżka OLIWA Z OLIWEK

1 szczypta zioła transylwańskie

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć. Cukinię umyć, przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Dno płaskiej blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej paprykę (skórką do góry) i cukinię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie chwilę odczekać i obrać paprykę ze skóry.

Krok 2

Paprykę i cukinię pokroić na mniejsze części. Pomidory sparzyć, pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Czosnek obrać, drobno pokroić. Papryczkę chili przekroić, usunąć pestki i bardzo drobno posiekać. Do misy z nożem Ultrablade dajemy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy papryczkę chili i czosnek.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Dodać czerwoną paprykę, cukinię i pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę posypać ziołami transylwańskimi. Podawać z grzankami lub z innymi dodatkami.

program: Zupy - Kremy (P1)