przepisy

KREM ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY

recipe time 15 min
recipe portion 7 porcji

400 g TRUSKAWKI

250 ml ŚMIETANA KREMÓWKA 36%

2 łyżka ŻELATYNA

100 g CUKIER PUDER

2 liść MIĘTA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Krok 2

300 g truskawek umieść w misie wyposażonej w ostrze tnące. Miksuj przez 1 minutę przy prędkości 10. Masę truskawkową przełóż do innego naczynia.

Krok 3

Pozostałe 100 g truskawek pokrój na małe kawałki.

Krok 4

Żelatynę rozpuść w 4-5 łyżkach gorącej wody.

Krok 5

Śmietanę ubijaj w misie wyposażonej w trzepaczkę przez 4 minuty 30 sekund przy prędkości 6. Pod koniec ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodawaj cukier.

Krok 6

Kontynuuj ubijanie przez 1 minutę, wlewając powoli sos z truskawek, a następnie ciepłą żelatynę.

Krok 7

Szpatułką wmieszaj delikatnie kawałki truskawek. Przygotowaną masę przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 2 godziny. RADA: Wierzch kremu można udekorować odrobiną świeżej, zmiksowanej masy truskawkowej i listkami mięty