przepisy

Krem kalafiorowy z gruszką i porem

recipe time 40 min
recipe portion 4 porcje

1 kg KALAFIOR

2 szt. gruszka

2 szt. ZIEMNIAKI

1 szt. POR

2 ząbek CZOSNEK

1 główka CEBULA

750 ml BULION WARZYWNY

120 ml MLECZKO KOKOSOWE

1 szczypta STARTA GAŁKA MUSZKATOŁOWEJ

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 opk. groszek ptysiowy


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy na kilka mniejszych części. Dodajemy także czosnek i cebulę. Składniki umieszczamy w misie z załączonym ostrzem ultra blade. Dodajemy połowę pora, a pozostałą część siekamy na drobne niteczki i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut. Przygotowane warzywa zalewamy bulionem i włączamy urządzenie na 25 minut, temp. 95⁰C i prędkość 3. Otwór w pokrywie ustawiamy na minimum parowania. Po sygnale zakończenia pracy dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut, temp. 100⁰C i prędkość 6. 30 sekund przed końcem pracy zwiększamy obroty do 12. Zupę podajemy z niteczkami pora i groszkiem ptysiowym.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 95

prędkość: 3

czas: 30