przepisy

KREM BAWARSKI Z KAWĄ

recipe time 17 min
recipe portion 4 porcje

130 g BRĄZOWY CUKIER

500 g ŚMIETANA 36%

200 g MLEKO

3 szt. ŻÓŁTKO

4 szt. PŁATKI ŻELATYNY (10G)


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Namoczyć płatki żelatyny w zimnej wodzie.

Krok 2

W misie wyposażonej w trzepaczkę ubijać śmietanę przez 5 minut przy prędkości 7, następnie przełożyć do innego naczynia i odstawić do lodówki.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 5

Krok 3

Do misy wsypać kawę rozpuszczalną i cukier; mieszać przez 20 sekund przy prędkości 12.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 20

Krok 4

Dodać żółtka i mleko. Podgrzewać przez 5 minut w temperaturze 80°C przy prędkości 5.

program: manualny

temperatura: 80

prędkość: 8

czas: 5

Krok 5

Wymienić trzepaczkę na mieszadło. Odsączyć żelatynę i połączyć ją z kremem, mieszając przez 20 sekund przy prędkości 3.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 3

czas: 20

Krok 6

Ostudzić nieco, a następnie dodać bitą śmietanę i mieszać przez 10 sekund przy prędkości 4.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 4

czas: 10

Krok 7

Wlać krem do foremki i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyłożyć krem na talerzyk, obracając foremkę do góry dnem, a następnie udekorować deser bitą śmietaną.