Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy Tefal Companion włóż ostrze ultra blade, umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę przekrojoną na pół. Przy prędkości 12 posiekaj cebulę i pieczarki przez 20 sekund, w konsekwencji powinieneś otrzymać składniki pokrojone w drobną kostkę
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 1
Krok 2
Zamień ostrze tnące na mieszadło, dodaj 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli. Wybierz program duszenie P1, smaż przez 3-4 minuty, aż cebula zeszkli się, a z pieczarek odparuje nadmiar wody. Pozostaw całość na kilka minut do przestygnięcia. W kolejnym kroku do podsmażonej cebuli oraz pieczarek dodaj mięso mielone, dobrze odciśniętą kajzerkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj także musztardę i wszystkie przyprawy do smaku. Ja wybrałam majeranek, czerwona słodką paprykę, pieprz oraz sól.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 3
W kolejnym kroku wbij jajo, zamknij pokrywę i wyrób dobrze całość przy prędkości 10 przez 1-2 minuty. W między czasie zbierz łopatką masę ze ścianek urządzenia, gdyby była taka potrzeba dodaj kilka łyżek bułki tartej do zawiązania masy. Masa powinna być spójna i dobrze wyrobiona (patrz zdjęcie poniżej).
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 2
Krok 4
Wilgotnymi dłońmi formułuj owalne kotlety, panieruj z każdej strony w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju. Należy to robić na niezbyt dużym gazie, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Kotlety serwuj z ziemniakami, kluskami albo kaszą w towarzystwie domowej surówki.