przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym

recipe time 30 min
recipe portion 5 porcji

500 g MIELONE MIĘSO WOŁOWE

200 g PIECZARKI

50 g ser żółty

1 szt. CEBULA

1 szt. CZOSNEK

1 pęczek NATKA PIETRUSZKI

1 łyżeczka MAJERANEK

1 łyżeczka musztarda łagodna

1 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 szt. kajzerka namoczona w mleku

1 szt. JAJA

1 porcja BUŁKA TARTA

1 porcja OLEJ DO SMAŻENIA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy Tefal Companion włóż ostrze ultra blade, umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę przekrojoną na pół. Przy prędkości 12 posiekaj cebulę i pieczarki przez 20 sekund, w konsekwencji powinieneś otrzymać składniki pokrojone w drobną kostkę

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1

Krok 2

Zamień ostrze tnące na mieszadło, dodaj 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli. Wybierz program duszenie P1, smaż przez 3-4 minuty, aż cebula zeszkli się, a z pieczarek odparuje nadmiar wody. Pozostaw całość na kilka minut do przestygnięcia. W kolejnym kroku do podsmażonej cebuli oraz pieczarek dodaj mięso mielone, dobrze odciśniętą kajzerkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj także musztardę i wszystkie przyprawy do smaku. Ja wybrałam majeranek, czerwona słodką paprykę, pieprz oraz sól.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

W kolejnym kroku wbij jajo, zamknij pokrywę i wyrób dobrze całość przy prędkości 10 przez 1-2 minuty. W między czasie zbierz łopatką masę ze ścianek urządzenia, gdyby była taka potrzeba dodaj kilka łyżek bułki tartej do zawiązania masy. Masa powinna być spójna i dobrze wyrobiona (patrz zdjęcie poniżej).

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 2

Krok 4

Wilgotnymi dłońmi formułuj owalne kotlety, panieruj z każdej strony w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju. Należy to robić na niezbyt dużym gazie, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Kotlety serwuj z ziemniakami, kluskami albo kaszą w towarzystwie domowej surówki.