Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultrablade dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz paprykę pokrojoną w paski. Zamykam pokrywę, ustawiam obroty 7, czas 15 sekund i siekam warzywa.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 1
Krok 2
Ostrze zamieniam na mieszadło, ze ścianek naczynia za pomocą łopatki zbieram posiekane warzywa i dodaję pozostałe składniki - mięso mielone, posiekaną drobno natkę pietruszki, jajo, namoczoną i odciśnięta bułkę oraz wszystkie przyprawy do smaku. Zamykam pokrywę i mieszam wszystkie składniki ustawiając obroty 7, czas 45 sekund. Jeżeli jest potrzeba do masy dodaję kilka łyżek bułki tartej do zawiązania i jeszcze chwilę wyrabiam masę w urządzenia, aby była zwarta i jednolita.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 1
Krok 3
W kolejnym kroku zabieramy się już za formowanie kotlecików. (formując kotlety warto wpychać paprykę w środek, dzięki czemu nie będzie nam się przypalać podczas smażenia). Kotlety panieruję w bułce tartej i smażę klasycznie na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po usmażeniu kotlety przekładam na papierowy ręcznik, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podaję z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują również na zimno. Smacznego :)