przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Kotlety mielone z papryką, czerwoną cebulką i natką pietruszki

recipe time 30 min
recipe portion 4 porcje

500 g MIELONE MIĘSO WOŁOWE

1 szt. JAJKO

1 szt. CZERSTWA Bułka

200 ml MLEKO

1 szt. CZERWONA PAPRYKA

1 szt. CZERWONA CEBULA

1 pęczek NATKA PIETRUSZKI

1 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 łyżeczka MAJERANEK

1 porcja BUŁKA TARTA

1 porcja OLEJ DO SMAŻENIA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultrablade dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz paprykę pokrojoną w paski. Zamykam pokrywę, ustawiam obroty 7, czas 15 sekund i siekam warzywa.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 1

Krok 2

Ostrze zamieniam na mieszadło, ze ścianek naczynia za pomocą łopatki zbieram posiekane warzywa i dodaję pozostałe składniki - mięso mielone, posiekaną drobno natkę pietruszki, jajo, namoczoną i odciśnięta bułkę oraz wszystkie przyprawy do smaku. Zamykam pokrywę i mieszam wszystkie składniki ustawiając obroty 7, czas 45 sekund. Jeżeli jest potrzeba do masy dodaję kilka łyżek bułki tartej do zawiązania i jeszcze chwilę wyrabiam masę w urządzenia, aby była zwarta i jednolita.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 1

Krok 3

W kolejnym kroku zabieramy się już za formowanie kotlecików. (formując kotlety warto wpychać paprykę w środek, dzięki czemu nie będzie nam się przypalać podczas smażenia). Kotlety panieruję w bułce tartej i smażę klasycznie na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po usmażeniu kotlety przekładam na papierowy ręcznik, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podaję z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują również na zimno. Smacznego :)