Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Przygotuj formę do tarty o średnicy ok 26 cm.
Krok 2
Do misy z ostrzem do ciasta dodaj mąkę, masło, jajko i sól. Obroty 7, czas 1min 30 s Jeśli ciasto się nie połączy powtórz ten krok.
Krok 3
Wyjmij ciasto z misy i wyłóż spód i boki formy na tarte ciastem. Wstaw foremkę z ciastem do zamrażalnika na 30 min.
Krok 4
Piekarnik nagrzać do 200 C. Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Ponakłuwać wierzch ciasta widelcem, przykryć papierem do pieczenia i aby ciasto nie wyrosło, posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub na wierzchu ciasta postawić niedużą formę do pieczenia, można także użyć obciążników do tart. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200C przez 15 min.