przepisy

Kopytka jaglane bezglutenowe

recipe time 30 min
recipe portion 4 porcje

180 g KASZA JAGLANA

500 ml WODA

1 szt. JAJKO

3 łyżka MĄKA KUKURYDZIANA

1 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA

1 łyżeczka SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni lub przelewamy wrzątkiem by pozbyć się goryczki. Przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem, zalewamy wodą, solimy. Ustawiamy obroty 3, temperaturę 120⁰C i czas 20 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100⁰C. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Studzimy.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 120

prędkość: 3

czas: 20

Krok 2

Chłodną kaszę wyciągamy np. na stolnicę, podmieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania i z powrotem dajemy kaszę, a także pozostałe składniki- jajko i mąki. Wyrabiamy przez 30 sekund na prędkości 7, a następnie kolejne 30 na prędkości 5.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 1

Krok 3

Gotowe ciasto przekładamy na delikatnie podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, dzielimy na mniejsze części i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy i tniemy na kształt kopytek (rombów). Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy** polane masłem, z ulubionymi surówkami lub gulaszem. **Rewelacyjnie smakują odgrzane na patelni w towarzystwie np. syropu z agawy lub cukru.