Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni lub przelewamy wrzątkiem by pozbyć się goryczki. Przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem, zalewamy wodą, solimy. Ustawiamy obroty 3, temperaturę 120⁰C i czas 20 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100⁰C. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Studzimy.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 120
prędkość: 3
czas: 20
Krok 2
Chłodną kaszę wyciągamy np. na stolnicę, podmieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania i z powrotem dajemy kaszę, a także pozostałe składniki- jajko i mąki. Wyrabiamy przez 30 sekund na prędkości 7, a następnie kolejne 30 na prędkości 5.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 1
Krok 3
Gotowe ciasto przekładamy na delikatnie podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, dzielimy na mniejsze części i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy i tniemy na kształt kopytek (rombów). Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy** polane masłem, z ulubionymi surówkami lub gulaszem. **Rewelacyjnie smakują odgrzane na patelni w towarzystwie np. syropu z agawy lub cukru.