przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Konfitura żurawinowa do mięs, serów i pasztetów

recipe time 25 min
recipe portion 3 porcje

400 g żurawina

180 g CUKIER

1 szt. SKÓRKA Z CYTRYNY

0,5 szt. SOK Z CYTRYNY

65 ml WODA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Wodę oraz cukier przekładamy do misy z założonym mieszadłem. Ustawiamy prędkość 1, temp. 100⁰C i czas 3 minuty.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 1

czas: 3

Krok 2

Do gotującego się syropu dodajemy żurawinę. Pozostawiamy prędkość bez zmian, temp. 120⁰C i czas 10 minut.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 120

prędkość: 1

czas: 10

Krok 3

Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytrusa, uruchamiamy program na kolejne 10 minut przy temp. zwiększonej do 130⁰C. Moja konfitura była odpowiednio gęsta po tym czasie, ale jeśli wyda się Wam zbyt wodnista, to włączcie jeszcze na kilka minut urządzenie. Jeśli chcemy, możemy konfiturę zmiksować na gładszą konsystencję zakładając nóż ultra blade i ustawiając prędkość 8 na 15 sekund. Gotową przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem. Przestudzoną wkładamy do lodówki.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 130

prędkość: 1

czas: 10