Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Wodę oraz cukier przekładamy do misy z założonym mieszadłem. Ustawiamy prędkość 1, temp. 100⁰C i czas 3 minuty.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 100
prędkość: 1
czas: 3
Krok 2
Do gotującego się syropu dodajemy żurawinę. Pozostawiamy prędkość bez zmian, temp. 120⁰C i czas 10 minut.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 120
prędkość: 1
czas: 10
Krok 3
Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytrusa, uruchamiamy program na kolejne 10 minut przy temp. zwiększonej do 130⁰C. Moja konfitura była odpowiednio gęsta po tym czasie, ale jeśli wyda się Wam zbyt wodnista, to włączcie jeszcze na kilka minut urządzenie. Jeśli chcemy, możemy konfiturę zmiksować na gładszą konsystencję zakładając nóż ultra blade i ustawiając prędkość 8 na 15 sekund. Gotową przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem. Przestudzoną wkładamy do lodówki.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 130
prędkość: 1
czas: 10