Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Umyte, pozbawione szypułek, przepołowione truskawki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na ok 4 godziny do lodówki
Krok 2
Do misy z mieszadłem włóż truskawki z dodatkami. obroty 4, temp 100, czas 50 min Uwaga może kipieć. ( można zmniejszyć temp na 95C)
Krok 3
Pod koniec gotowania dodajemy liście mięty i pieprz.
Krok 4
Po zakończeniu czasu należy sprawdzić konsystencję konfitury: na talerzyku rozsmarowujemy małą porcję konfitury i przechylamy talerzyk – jeżeli konfitura spływa, to jest za rzadka i trzeba wydłużyć czas gotowania o kilka minut. Gorącą konfiturę nakładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.