przepisy

Konfitura truskawkowa z miętą

recipe time min
recipe portion 6 porcji

1200 g. TRUSKAWKI

500 g. CUKIER BRĄZOWY

1 szt. SOK Z CYTRYNY

8 szt. KOLOROWY PIEPRZ

4 szt. Gałązki mięty


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Umyte, pozbawione szypułek, przepołowione truskawki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na ok 4 godziny do lodówki

Krok 2

Do misy z mieszadłem włóż truskawki z dodatkami. obroty 4, temp 100, czas 50 min Uwaga może kipieć. ( można zmniejszyć temp na 95C)

Krok 3

Pod koniec gotowania dodajemy liście mięty i pieprz.

Krok 4

Po zakończeniu czasu należy sprawdzić konsystencję konfitury: na talerzyku rozsmarowujemy małą porcję konfitury i przechylamy talerzyk – jeżeli konfitura spływa, to jest za rzadka i trzeba wydłużyć czas gotowania o kilka minut. Gorącą konfiturę nakładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.