Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Zależnie od tego jaką mamy tapiokę, albo musimy ją wstępnie namaczać, lub możemy jej użyć od razu. Najczęściej taka informacja, czy wymagane jest wstępne namaczanie, jest napisana na opakowaniu. Ja swoją moczyłam przez noc w mleku kokosowym (w lodówce).
Krok 2
Po namoczeniu (lub suchą) tapiokę przenosimy do misy urządzenia z założonym mieszadłem. Dolewamy mleko kokosowe, jeśli tapioka była sucha. Dodajemy cukier brązowy i wanilię. Ustawiamy (jeśli tapioka była wcześniej namaczana wystarczy ok. 15 minut gotowania. Najlepiej sprawdzić w połowie, czy jest już przeźroczysta i miękka):
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 95
prędkość: 4
czas: 30
Krok 3
Gotową tapiokę przekładamy do miseczek bądź szklanek. Misę opłukujemy i zakładamy ostrze Ultrablade.
Krok 4
Do misy wsypujemy truskawki (mogą być mrożone), sok z cytryny i cukier. Gotujemy bez zatyczki na ustawieniach:
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 100
prędkość: 5
czas: 7
Krok 5
Zakładamy zatyczkę. Miksujemy: Temp. 0, prędkość 10, czas: 30 sek.
Krok 6
Gotowy sos wykładamy na lekko przestudzoną tapiokę. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.