Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Krok 2
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić masło. Topić przez 3 minuty przy prędkości 4 i temperaturze 80°C.
Krok 3
Dodać cukier, wanilię i szczyptę soli, a następnie miksować przy prędkości 9. Po 30 sekundach dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać po jednej łyżce mąki przez otwór w pokrywie. Szpatułką zebrać masę ze ścianek misy i ponownie miksować przez 30 sekund.
Krok 4
Wykładać niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować ją w długie paluchy. Piec przez 10 minut, aż brzegi zaczną brązowieć. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. RADA: Z tego przepisu można też wykonać Tuiles (ciasteczka migdałowe): przed pieczeniem porcje ciasta posypać siekanymi migdałami, a po upieczeniu ciepłe ciastka układać na wałku do ciasta, aby nadać im lekko wygiętą formę.