przepisy

Knedle ze śliwkami

recipe time 90 min
recipe portion 4 porcje

1 kg ZIEMNIAKI

400 g MĄKA PSZENNA

2 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA

2 łyżeczka SÓL

2 szt. JAJKA

20 szt. ŚLIWKI WĘGIERKI (ŚWIEŻE LUB MROŻONE)

50 g MASŁO

120 g MĄKA PSZENNA

50 g MASŁO

2 łyżka CUKIER PUDER

1 łyżeczka CYNAMON


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Układamy w koszyczku do parowania i solimy 1 łyżeczką soli. Do misy wlewamy ok 1 litr wody. Umieszczamy koszyczek i uruchamiamy program „Steam P1”. Po skończonej pracy urządzenia, ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia. Ja uparowałam je dzień wcześniej.

program: Gotowanie na parze

Krok 2

Zabieramy się teraz za kruszonkę: Wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na 30 sekund przy prędkości 12, a następnie przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Kruszonkę studzimy, a następnie ponownie miksujemy na prędkości 12.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 0

Krok 3

Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta: W misie umieszczamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy ziemniaki, mąkę i jajka. Wyrabiamy najpierw przez 30 sekund na prędkości 7, a następnie przez 2 minuty na prędkości 6.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2

Krok 4

Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy kulistego kształtu. Knedle wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej.