przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

KLUSKI ŚLĄSKIE

recipe time 55 min
recipe portion 7 porcji

1 kg ZIEMNIAKI

250 g MĄKA ZIEMNIACZANA

6 łyżka MĄKA PSZENNA

1 szczypta SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w kostkę. Do misy wlej 0,7 l wody. Pokrojone ziemniaki umieść w koszyku do gotowania na parze. Nastaw program Steam P1. Po ugotowaniu ziemniaki odstaw do wystygnięcia.

program: Gotowanie na parze

Krok 2

Do misy wyposażonej w ostrze do wyrabiania przełóż ugotowane ziemniaki, wsyp obie mąki i miksuj przy prędkości 6 przez 40 sekund.

Krok 3

Masę dopraw do smaku solą.

Krok 4

Na stolnicę wysyp trochę mąki. Z masy ziemniaczanej uformuj kulki wielkości orzecha, a następnie zrób w nich palcem dołek.

Krok 5

Nastaw duży garnek z wodą. Gdy woda się zagotuje, posól ją i wrzuć do niej gotowe kluski. Gotuj 3 do 5 min, aż kluski wypłyną na powierzchnię. RADA: Kluski śląskie doskonale będą się komponować np. z gulaszem z łopatki wołowej (przepis nr 108).