Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w kostkę. Do misy wlej 0,7 l wody. Pokrojone ziemniaki umieść w koszyku do gotowania na parze. Nastaw program Steam P1. Po ugotowaniu ziemniaki odstaw do wystygnięcia.
program: Gotowanie na parze
Krok 2
Do misy wyposażonej w ostrze do wyrabiania przełóż ugotowane ziemniaki, wsyp obie mąki i miksuj przy prędkości 6 przez 40 sekund.
Krok 3
Masę dopraw do smaku solą.
Krok 4
Na stolnicę wysyp trochę mąki. Z masy ziemniaczanej uformuj kulki wielkości orzecha, a następnie zrób w nich palcem dołek.
Krok 5
Nastaw duży garnek z wodą. Gdy woda się zagotuje, posól ją i wrzuć do niej gotowe kluski. Gotuj 3 do 5 min, aż kluski wypłyną na powierzchnię. RADA: Kluski śląskie doskonale będą się komponować np. z gulaszem z łopatki wołowej (przepis nr 108).