Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Drożdże, cukier oraz kilka łyżek ciepłego mleka umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na prędkości 4, temp.35⁰C i czas 2 minuty.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 35
prędkość: 4
czas: 2
Krok 2
Gotowy rozczyn pozostawiamy na 5 minut w tej samej temperaturze- 35⁰C.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 35
prędkość: 0
czas: 5
Krok 3
Następnie dodajemy jajko, pozostałe mleko, oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli. Uruchamiamy na prędkości 6 (ewentualnie 7), czas 3 minuty. Minutę przed końcem dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz nasiona chia.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 3
Krok 4
Gotowe ciasto pozostawiamy w misie z temperaturą ustawioną na 35⁰C i czasem 40 minut
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 35
prędkość: 0
czas: 40
Krok 5
Wyrośnięte wyrabiamy przez chwilę na stolnicy, po czym dzielimy na ok 18 kawałków. Każdy rozpłaszczamy, układamy na środku większą truskawkę i dokładnie zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Przed przygotowaniem klusek, do misy w której było ciasto nalewamy ok 1½l wody. Parowar smarujemy delikatnie olejem, a następnie ustawiamy na pokrywie i uruchamiamy program „Steam” na 1 godzinę. Po ok 20 minutach układamy pierwszą partię klusek robiąc ok 2cm odstępy z każdej strony. Parujemy przez ok 15 minut- długość parowania w dużej mierze zależy od wielkości pampuchów. Większe będą potrzebowały ok 20 minut, mniejszym spokojnie wystarczy 15. Gotowe przekładamy na talerz i polewamy odrobiną roztopionego masła.
program: Gotowanie na parze