przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Kluski parowane z truskawkami

recipe time 1 min
recipe portion 6 porcji
Będziesz
potrzebować
icompanion

30 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

4 łyżka CUKIER

250 ml MLEKO

500 g MĄKA PSZENNA

1 szczypyta SÓL

1 szt. JAJKO

2 łyżka ROZTOPIONE MASŁO

1 łyżka chia

1 opk. TRUSKAWKI

2 łyżka cukier trzcinowy

2 łyżka ROZTOPIONE MASŁO


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Drożdże, cukier oraz kilka łyżek ciepłego mleka umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na prędkości 4, temp.35⁰C i czas 2 minuty.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 35

prędkość: 4

czas: 2

Krok 2

Gotowy rozczyn pozostawiamy na 5 minut w tej samej temperaturze- 35⁰C.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 35

prędkość: 0

czas: 5

Krok 3

Następnie dodajemy jajko, pozostałe mleko, oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli. Uruchamiamy na prędkości 6 (ewentualnie 7), czas 3 minuty. Minutę przed końcem dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz nasiona chia.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 3

Krok 4

Gotowe ciasto pozostawiamy w misie z temperaturą ustawioną na 35⁰C i czasem 40 minut

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 35

prędkość: 0

czas: 40

Krok 5

Wyrośnięte wyrabiamy przez chwilę na stolnicy, po czym dzielimy na ok 18 kawałków. Każdy rozpłaszczamy, układamy na środku większą truskawkę i dokładnie zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Przed przygotowaniem klusek, do misy w której było ciasto nalewamy ok 1½l wody. Parowar smarujemy delikatnie olejem, a następnie ustawiamy na pokrywie i uruchamiamy program „Steam” na 1 godzinę. Po ok 20 minutach układamy pierwszą partię klusek robiąc ok 2cm odstępy z każdej strony. Parujemy przez ok 15 minut- długość parowania w dużej mierze zależy od wielkości pampuchów. Większe będą potrzebowały ok 20 minut, mniejszym spokojnie wystarczy 15. Gotowe przekładamy na talerz i polewamy odrobiną roztopionego masła.

program: Gotowanie na parze