Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Klasyczny sernik bez mąki

recipe time 100 min
recipe portion 10 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

160 g CIASTECZKA SPECULOOS

50 g MASŁO

1 kg SER DO SERNIKÓW

200 g CUKIER

6 szt. JAJKA

5 łyżka SOK Z CYTRYNY

3 łyżeczka EKSTRAKT WANILIOWY

100 g ŚMIETANA 18%

1/2 łyżeczka SÓL

100 g BIAŁA CZEKOLADA

50 g ŚMIETANA 30%


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Ciasteczka wsypujemy do misy z założonym ostrzem tnącym i miksujemy pulsacyjnie przez ok. 30 sekund, aż się rozdrobnią

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 30

Krok 2

Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do niego ciastka i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i ugniatamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy

Krok 3

Cukier wsypujemy do misy z ostrzem tnącym i miksujemy przez 30 sekund na prędkości 10.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 30

Krok 4

Zamieniamy końcówkę na motylek i dodajemy ser – prędkość 7 przez 10 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 10

Krok 5

Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na prędkości 5 aż się połączą, ale nie za długo (u mnie ok. 30 sekund).

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 30

Krok 6

Formę z upieczonym spodem obkładamy dokładnie folią aluminiową, żeby nie przemokła w trakcie pieczenia. Wewnątrz boki smarujemy masłem i wlewamy masę serową.

Krok 7

Do głębokiej formy lub blachy do piekarnika wstawiamy naszą foremkę z sernikiem i wlewamy tyle wody, żeby sięgała minimum do połowy tortownicy. Dzięki temu sernik będzie się równo piekł, nie będzie rosnąć i wyjdzie super wilgotny :) Pieczemy w 160 stopniach przez 1,5 godziny. Sernik jest gotowy, kiedy cała góra jest ścięta, a przy potrząsaniu ładnie się trzęsie, ale widać, że nie jest już płynny. Zostawiamy najpierw na min. godzinę w zamkniętym piekarniku. Potem studzimy w temperaturze pokojowej, a na koniec wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Krok 8

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i polewamy nią sernik. Ja swój dodatkowo udekorowałam gałązkami rozmarynu i żurawiną w cukrze.