Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Ciasteczka wsypujemy do misy z założonym ostrzem tnącym i miksujemy pulsacyjnie przez ok. 30 sekund, aż się rozdrobnią
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 30
Krok 2
Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do niego ciastka i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i ugniatamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy
Krok 3
Cukier wsypujemy do misy z ostrzem tnącym i miksujemy przez 30 sekund na prędkości 10.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 30
Krok 4
Zamieniamy końcówkę na motylek i dodajemy ser – prędkość 7 przez 10 sekund.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 10
Krok 5
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na prędkości 5 aż się połączą, ale nie za długo (u mnie ok. 30 sekund).
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 30
Krok 6
Formę z upieczonym spodem obkładamy dokładnie folią aluminiową, żeby nie przemokła w trakcie pieczenia. Wewnątrz boki smarujemy masłem i wlewamy masę serową.
Krok 7
Do głębokiej formy lub blachy do piekarnika wstawiamy naszą foremkę z sernikiem i wlewamy tyle wody, żeby sięgała minimum do połowy tortownicy. Dzięki temu sernik będzie się równo piekł, nie będzie rosnąć i wyjdzie super wilgotny :) Pieczemy w 160 stopniach przez 1,5 godziny. Sernik jest gotowy, kiedy cała góra jest ścięta, a przy potrząsaniu ładnie się trzęsie, ale widać, że nie jest już płynny. Zostawiamy najpierw na min. godzinę w zamkniętym piekarniku. Potem studzimy w temperaturze pokojowej, a na koniec wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 8
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i polewamy nią sernik. Ja swój dodatkowo udekorowałam gałązkami rozmarynu i żurawiną w cukrze.