przepisy

Kiełbasianka ze słoika

recipe time 120 min
recipe portion 7 porcji

700 g ŁOPATKA WIEPRZOWA

300 g KARKÓWKA WIEPRZOWA

1 szt. CEBULA

2 ząbek CZOSNEK

1 łyżeczka SÓL

1 łyżeczka CZARNY PIEPRZ

0,5 łyżeczka GAŁKA MUSZKATOŁOWA

1 szt. JAJKO

6 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

4 łyżka konfitura żurawinowa

10 szt. śliwki suszone

4 łyżka BUŁKA TARTA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Cebulę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do misy TC. Dodajemy czosnek, zakładamy koszyczek i uruchamiamy na obrotach 10 i na czas 10 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 10

Krok 2

Dolewamy 2 łyżki oleju i smażymy na obrotach 2 przez 5 minut w temp. 80⁰C.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 80

prędkość: 2

czas: 5

Krok 3

Następnie dodajemy mięso oraz jajko i wyrabiamy masę przez 2 minuty na prędkości 12, w międzyczasie zgarniając jeden raz mięso ze ścianek. Doprawiamy do smaku. Słoiczki smarujemy cienką warstwą oleju, a następnie wysypujemy bułką tartą. Nakładamy mięso do ⅔ wysokości, a na wierzch dajemy konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy najpierw przez godzinę bez pokrywek, a następnie zakręcamy (uwaga by się nie poparzyć!) i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Przestudzone przechowujemy w lodówce.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 2