Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Cebulę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do misy TC. Dodajemy czosnek, zakładamy koszyczek i uruchamiamy na obrotach 10 i na czas 10 sekund.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 10
Krok 2
Dolewamy 2 łyżki oleju i smażymy na obrotach 2 przez 5 minut w temp. 80⁰C.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 80
prędkość: 2
czas: 5
Krok 3
Następnie dodajemy mięso oraz jajko i wyrabiamy masę przez 2 minuty na prędkości 12, w międzyczasie zgarniając jeden raz mięso ze ścianek. Doprawiamy do smaku. Słoiczki smarujemy cienką warstwą oleju, a następnie wysypujemy bułką tartą. Nakładamy mięso do ⅔ wysokości, a na wierzch dajemy konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy najpierw przez godzinę bez pokrywek, a następnie zakręcamy (uwaga by się nie poparzyć!) i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Przestudzone przechowujemy w lodówce.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 2