przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Ketchup z cukinii

recipe time 20 min
recipe portion 12 porcji
Będziesz
potrzebować
mieszadlo

1,5 szt. CUKINIA

400 g CEBULA

400 g PRZECIER POMIDOROWY

200 ml OCET BIAŁY

250 g CUKIER

2 łyżka SÓL

1 łyżka SŁODKA PAPRYKA

0,5 łyżeczka suszona bazylia

0,5 łyżeczka SUSZONY TYMIANEK

0,5 łyżeczka suszone oregano

0,5 łyżeczka ostra papryka w proszku


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Sposób przygotowania w Tefal Companion przy użyciu szatkownicy z tarczą „H”: Cebulę oraz cukinię szatkujemy na obrotach 8. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 2

Krok 2

Nazajutrz część wody odlewamy, ale bez specjalnego wyciskania i przekładamy do misy z założonym ostrzem ultra blade. Ustawiamy prędkość 4, temperaturę 100⁰C i czas 30 minut, a z pokrywy zdejmujemy całkowicie zatyczkę od ujścia pary, by nadmiar pozostałej wody mógł swobodnie się ulotnić.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 100

prędkość: 4

czas: 30

Krok 3

Po sygnale skończonej pracy dodajemy cukier oraz ocet i bez zmiany poprzednich parametrów kontynuujemy gotowanie przez 15 minut

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 4

czas: 15

Krok 4

Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz odmierzonych przypraw: papryki słodkiej oraz ostrej, bazylii, oregano i tymianku. Ustawiamy czas 10 minut, a na końcu miksujemy wszystko na obrotach 10. Ketchup warto spróbować (tylko nie oparzyć języka!) i ewentualnie doprawić do smaku. Przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania, metodą „na mokro”: na dnie dużego garnka układamy np. ścierkę, wkładamy słoiczki (podobnej wielkości) i zalewamy wodą do ¾ ich wysokości. Gotowe przetwory wyciągamy na ściereczkę BEZ ODWRACANIA! Kilka razy zdarzyło mi się pasteryzować i po wyciągnięciu odwrócić do góry dnem. Odkąd na suficie w mojej kuchni pojawiło się leczo- już tak nie robię. Nie dość, że wszystko i tak pięknie trzyma, to jeszcze nie mam ryzyka, że gorące przetwory poparzą mnie lub moje dzieci.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 100

prędkość: 10

czas: 10