Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Sposób przygotowania w Tefal Companion przy użyciu szatkownicy z tarczą „H”: Cebulę oraz cukinię szatkujemy na obrotach 8. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 2
Krok 2
Nazajutrz część wody odlewamy, ale bez specjalnego wyciskania i przekładamy do misy z założonym ostrzem ultra blade. Ustawiamy prędkość 4, temperaturę 100⁰C i czas 30 minut, a z pokrywy zdejmujemy całkowicie zatyczkę od ujścia pary, by nadmiar pozostałej wody mógł swobodnie się ulotnić.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 100
prędkość: 4
czas: 30
Krok 3
Po sygnale skończonej pracy dodajemy cukier oraz ocet i bez zmiany poprzednich parametrów kontynuujemy gotowanie przez 15 minut
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 4
czas: 15
Krok 4
Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz odmierzonych przypraw: papryki słodkiej oraz ostrej, bazylii, oregano i tymianku. Ustawiamy czas 10 minut, a na końcu miksujemy wszystko na obrotach 10. Ketchup warto spróbować (tylko nie oparzyć języka!) i ewentualnie doprawić do smaku. Przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania, metodą „na mokro”: na dnie dużego garnka układamy np. ścierkę, wkładamy słoiczki (podobnej wielkości) i zalewamy wodą do ¾ ich wysokości. Gotowe przetwory wyciągamy na ściereczkę BEZ ODWRACANIA! Kilka razy zdarzyło mi się pasteryzować i po wyciągnięciu odwrócić do góry dnem. Odkąd na suficie w mojej kuchni pojawiło się leczo- już tak nie robię. Nie dość, że wszystko i tak pięknie trzyma, to jeszcze nie mam ryzyka, że gorące przetwory poparzą mnie lub moje dzieci.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 100
prędkość: 10
czas: 10