przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Keks z suszonymi owocami i pieczonymi orzechami

recipe time 120 min
recipe portion 12 porcji

100 g żurawina

80 g uprażone orzechy laskowe

80 g uprażone migdały w skórce

30 ml SPIRYTUS LUB CIEMNY RUM

150 ml NAPAR Z CZARNEJ HERBATY EARL GREY

1 porcja SKÓRKA Z 1 POMARAŃCZY

370 g CUKIER PUDER

270 g MĄKA PSZENNA

300 g MASŁO

4 szt. JAJA

1 szczypyta SÓL

1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

6 łyżka GORĄCA WODA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 160° C.

Krok 2

Z dwugodzinnym wyprzedzeniem wyjmij z lodówki masło, aby nabrało temperaturę pokojową. Podgrzej w rondelku także napar herbaciany z alkoholem i gorącym zalej wszystkie bakalie, aby napęczniały. Zafoliuj, możesz od czasu do czasu przemieszać.

Krok 3

Miękkie masło włóż do misy Companion i włącz tryb manualny prędkość 7 na 30 sekund z ubijaczką i miksuj na puszystą masę, może być chwilę dłużej. Dodaj cukier puder i ubijaj kolejne 5 minut. Następnie wrzucaj jaja, jedno po drugim, czekając aż poprzednie połączy się z tłuszczem, ok 10 minut. Na tym etapie masa może wyglądać na zważoną, ale nie martw się tym – wszystko jest w porządku.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 15

Krok 4

Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia się składników, po czym połącz z bakaliami, skórką z pomarańczy i miksuj jeszcze 2 minuty.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2

Krok 5

Gotowy keks przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przetnij wzdłuż nożem i piecz w 160° C przez około godzinę (do czasu, aż patyczek będzie suchy). Wyjmij z formy i studź na kratce.

Krok 6

W mikserze na trybie manualnym, z trzepaczką włożoną do misy przygotuj lukier, wsypując cukier puder i wlewając wodę – uwaga z ilością, aby lukier nie był zbyt płynny.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2

Krok 7

Ostudzony keks polej lukrem i odstaw do stężenia lukru.