Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 160° C.
Krok 2
Z dwugodzinnym wyprzedzeniem wyjmij z lodówki masło, aby nabrało temperaturę pokojową. Podgrzej w rondelku także napar herbaciany z alkoholem i gorącym zalej wszystkie bakalie, aby napęczniały. Zafoliuj, możesz od czasu do czasu przemieszać.
Krok 3
Miękkie masło włóż do misy Companion i włącz tryb manualny prędkość 7 na 30 sekund z ubijaczką i miksuj na puszystą masę, może być chwilę dłużej. Dodaj cukier puder i ubijaj kolejne 5 minut. Następnie wrzucaj jaja, jedno po drugim, czekając aż poprzednie połączy się z tłuszczem, ok 10 minut. Na tym etapie masa może wyglądać na zważoną, ale nie martw się tym – wszystko jest w porządku.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 15
Krok 4
Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia się składników, po czym połącz z bakaliami, skórką z pomarańczy i miksuj jeszcze 2 minuty.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 2
Krok 5
Gotowy keks przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przetnij wzdłuż nożem i piecz w 160° C przez około godzinę (do czasu, aż patyczek będzie suchy). Wyjmij z formy i studź na kratce.
Krok 6
W mikserze na trybie manualnym, z trzepaczką włożoną do misy przygotuj lukier, wsypując cukier puder i wlewając wodę – uwaga z ilością, aby lukier nie był zbyt płynny.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 2
Krok 7
Ostudzony keks polej lukrem i odstaw do stężenia lukru.