przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

250 g MĄKA PSZENNA TYP 550

180 g CUKIER

5 szt. JAJKA

250 g MASŁO MIĘKKIE

1/2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

1 łyżka MLEKO

350 g bakalie


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Bakalie mieszamy z dwoma łyżkami mąki, w osobnej miseczce, to spowoduje, że bakalie nie opadną na dno ciasta. Białka oddzielamy od żółtek. Proszek mieszamy w małej miseczce z mlekiem. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę, przez 2 minuty, po tym czasie, łopatką, ściągamy masę ze ściany i ucieramy dalej dodając żółtka

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 3

Krok 2

po dodaniu żółtek, zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia składników

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 4

czas: 2

Krok 3

w dodatkowej misie, ubijamy białka ze szczyptą soli. Kontrolujemy stan ubicia piany. Nie musi być sztywna

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 3

Krok 4

za pomocą szpatułki, łączymy pianę z ciastem. Do tak powstałego ciasta, delikatnie dodajemy bakalie i mleko z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ma sięgać do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 1h, do suchego patyczka. Po 30 minutach pieczenia ciasto nacinamy wzdłuż. Po upieczeniu studzimy 15 min w piekarniku i przekładamy do całkowitego ostudzenia na kratkę