Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Bakalie mieszamy z dwoma łyżkami mąki, w osobnej miseczce, to spowoduje, że bakalie nie opadną na dno ciasta. Białka oddzielamy od żółtek. Proszek mieszamy w małej miseczce z mlekiem. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę, przez 2 minuty, po tym czasie, łopatką, ściągamy masę ze ściany i ucieramy dalej dodając żółtka
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 3
Krok 2
po dodaniu żółtek, zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia składników
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 4
czas: 2
Krok 3
w dodatkowej misie, ubijamy białka ze szczyptą soli. Kontrolujemy stan ubicia piany. Nie musi być sztywna
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 3
Krok 4
za pomocą szpatułki, łączymy pianę z ciastem. Do tak powstałego ciasta, delikatnie dodajemy bakalie i mleko z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ma sięgać do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 1h, do suchego patyczka. Po 30 minutach pieczenia ciasto nacinamy wzdłuż. Po upieczeniu studzimy 15 min w piekarniku i przekładamy do całkowitego ostudzenia na kratkę