przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

350 g MĄKA TYPU 450

130 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

2 szt. ŻÓŁTKO JAJA

20 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

150 g CUKIER

5 g SÓL

5 g EKSTRAKT WANILIOWY

40 g MASŁO

75 g KANDYZOWANE OWOCE

75 g MIGDAŁY

1 szt. SKÓRKA Z 1 POMARAŃCZY

1 szt. BIAŁKO JAJKA

1 szt. SOK Z O,5 CYTRYNY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Mleko i drożdże i miękkie masło pokrojone w kostkę umieścić w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Podgrzewać przez 3 minuty przy prędkości 5 i temperaturze 40°C.

Krok 2

Dodać żółtka, mąkę, sól, 40 g cukru, wanilię, owoce kandyzowane, migdały, skórkę pomarańczową. Uruchomić program Pastry P1

Krok 3

Po 40 minutach ciasto wyjąć i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki.

Krok 4

Przykryć ściereczką i na 2 godziny odstawić do wyrośnięcia.

Krok 5

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec przez 40 minut, do suchego patyczka.

Krok 6

Lukier: Podczas robienia lukru nie zakładamy korka w pokrywie. Do misy z założonym ostrzem do wyrabiania dodać białka i miksować przez 30 sekund przy prędkości 6. Dodać resztę cukru i miksować przez 15 minut przy prędkości 5, pod koniec dodać sok z cytryny. Pędzelkiem posmarować ostudzony keks, pozostawić do wyschnięcia.