przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

KARKÓWKA PIECZONA Z KAPUSTĄ I JABŁKAMI

recipe time 170 min
recipe portion 5 porcji

1 kg KARKÓWKA WIEPRZOWA

1 l CYDR

1 kg KAPUSTA KISZONA

3 szt. JABŁKA

250 ml BIAŁE WINO

1 szt. LIŚĆ LAUROWY

3 szt. ZIARNO ZIELA ANGIELSKIEGO

1 szczypta SÓL

1 szczypta CZARNY PIEPRZ

250 ml GORĄCA WODA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Karkówkę oczyść, umyj i osusz. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Włóż do pojemnika, zalej cydrem. Wstaw do lodówki na co najmniej 4-5 godzin (najlepiej na całą noc).

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 200ºC.

Krok 3

Kapustę odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w misie z założonym mieszadłem. Dodaj białe wino, liście laurowe i ziele angielskie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Uruchom program Slow Cook P2 przy temperaturze 100ºC na 20 minut.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)

Krok 4

Karkówkę wyjmij z marynaty. Mięso wyłóż na blachę z wysokim brzegiem i obłóż przygotowaną kapustą kiszoną i jabłkami pokrojonymi w ćwiartki.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC, a po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 150ºC.

Krok 6

Dolej do naczynia 250 ml gorącej wody i piecz jeszcze 2 godziny 15 minut.