przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

40 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

1 łyżeczka CUKIER

125 ml MLEKO

500 g MĄKA PSZENNA

3 łyżka OLEJ

700 g KAPUSTA KISZONA

300 g PIECZARKI

1 szt. CEBULA

1 łyżka MASŁO

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy z ostrzem do ciasta dajemy drożdże, cukir, letnie mleko, 3 łyżki mąki - obroty 4 temp 40 czas 30s zostawić na 10min

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 40

prędkość: 4

czas: 0

Krok 2

Następnie dodałam 480g mąki tortowej, 3/4 szkl letniej wody, 3 pełne łyżki oleju, solidną szczyptę soli. Pastry p 1 Wyrośnięte ciasto przełożyłam na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowałam ciasto podsypując mąką na prostokąt grubości ok 5 mm. Na szerszym brzegu ciasta nałożyłam farsz. Następnie ciasto z farszem zawinęłam jak roladę ok 5 cm szeroką. Odcięłam roladkę od reszty ciasta. Delikatnie splaszczyłam i pociełam na kawałki ok 6 cm długie. Czynność z robieniem rolad powtarzałam do skończenia się ciasta. Tak przygotowane kapuśniaczki poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek posmarowałam rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Zostawiłam jeszcze na 20 minut by podrosły. Po 20 - u minutach wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra - dół na ok 25 minut - do ładnego zezłocenia

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 3

Farsz Do misy dajemy mieszadło, masło i pokrojoną w kostkę cebule Wolne gotowanie P1 .

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 4

Do zeszklonej cebuli dodałam starte na dużych oczkach pieczarki. Gdy pieczarki puściły wodę dodałam ugotowaną, odcedzoną i pokrojoną kapustę. Smażyłam do momentu aż odparowała woda. Doprawiłam solą i pieprzem - wystudziłam

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 80

prędkość: 3

czas: 15