Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy z ostrzem do ciasta dajemy drożdże, cukir, letnie mleko, 3 łyżki mąki - obroty 4 temp 40 czas 30s zostawić na 10min
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 40
prędkość: 4
czas: 0
Krok 2
Następnie dodałam 480g mąki tortowej, 3/4 szkl letniej wody, 3 pełne łyżki oleju, solidną szczyptę soli. Pastry p 1 Wyrośnięte ciasto przełożyłam na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowałam ciasto podsypując mąką na prostokąt grubości ok 5 mm. Na szerszym brzegu ciasta nałożyłam farsz. Następnie ciasto z farszem zawinęłam jak roladę ok 5 cm szeroką. Odcięłam roladkę od reszty ciasta. Delikatnie splaszczyłam i pociełam na kawałki ok 6 cm długie. Czynność z robieniem rolad powtarzałam do skończenia się ciasta. Tak przygotowane kapuśniaczki poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek posmarowałam rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Zostawiłam jeszcze na 20 minut by podrosły. Po 20 - u minutach wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra - dół na ok 25 minut - do ładnego zezłocenia
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 3
Farsz Do misy dajemy mieszadło, masło i pokrojoną w kostkę cebule Wolne gotowanie P1 .
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 4
Do zeszklonej cebuli dodałam starte na dużych oczkach pieczarki. Gdy pieczarki puściły wodę dodałam ugotowaną, odcedzoną i pokrojoną kapustę. Smażyłam do momentu aż odparowała woda. Doprawiłam solą i pieprzem - wystudziłam
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 80
prędkość: 3
czas: 15