przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej

recipe time 120 min
recipe portion 4 porcje

1 szt. kaczka średniej wielkości

1 łyżka suszonego estragonu

1/2 łyżka suszonego oregano

120 ml białego wina

200 ml soku z pomarańczy

1/2 łyżka musztardy Dijon

1 łyżeczka MIODU

1 szt. pomarańcza obrana i pokrojona w ćwiartki

2 łyżeczka sól,pieprz


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz solą i pieprzem, włóż do kaczki pomarańczę, trochę estragonu i oregano i zepnij wykałaczkami. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce

Krok 2

W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść wino, sok pomarańczowy, miód, musztardę i resztę ziół i uruchom program P1 Slow Cook na 3 minuty.

Krok 3

Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 °C, odwróć kaczkę, polej sosem i piecz przez kolejne 1 1/2 do 2 godzin (w zależności od wielkości), polewając sosem z blaszki od czasu do czasu. Po upieczeniu powinna być miękka i rumiana. Podawaj z ulubionymi dodatkami.