przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Jagodzianki- drożdżówki

recipe time 120 min
recipe portion 15 porcji

550 g. MĄKA PSZENNA

15 g. ŚWIEŻE DROŻDŻE

1 szczypta SÓL

250 g. MLEKO

1 szt. JAJKO

80 g. roztopionego masła

80 g. CUKIER

10 g. CUKIER WANILIOWY

500 g. JAGODY

1 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy TC z ostrzem do ciasta wlewamy mleko, cukier, drożdże temp 40, obroty 5 czas 2 min

Krok 2

Dodajemy pozostałe produkty i program Pastry p 1 Jagody mieszamy z cukrem i 1 łyżką bułki tartej lub mąki ziemniaczanej.

Krok 3

Jeśli ciasto się klei dodaj trochę mąki. Ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Każdą część rozwałkować i na środek ciasta dać farsz jagodowy. Ciasto zlepić i uformować w ulubiony kształt. Gotowe jagodzianki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości na 30 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni – ok. 20 minut. Zimne jagodzianki polukrować lub posypać cukrem pudrem.