Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Przygotowanie spodu: Daktyle (8 szt) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
Krok 2
Do misy miksera zakładamy ostrze ultra blade. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i kakao. Następnie dodajemy odsączone daktyle (wodę zostawiamy) oraz rozpuszczony olej kokosowy. Dolewamy 3-4 łyżki wody po parzeniu daktyli. Ustawiamy obroty:12 czas: 3 minuty. Powinna powstać klejąca masa z widocznymi płatkami owsianymi.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 3
Krok 3
Gotową masę przekładamy do foremki i wyrównujemy. Wsadzamy do lodówki.
Krok 4
Przygotowanie masy jaglanej: Kaszę jaglaną przepłukujemy porządnie wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Następnie kaszę jaglaną przekładamy do garnuszka i zalewany napojem kokosowym i wodą. Dodajemy daktyle (6 sztuk). Wsypujemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn. Ostawiamy na 15 minut.
Krok 5
Do misy miksera zakładam ostrze ultra blade. Dodajemy ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną (razem z daktylami), oraz gęstą część mleczka kokosowego z puszki. Ustawiamy obroty:12 (pulsy) czas: 2 minuty.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 2
Krok 6
Następnie ustawiamy obroty: 12 czas: 3 minuty. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód. Umieszczamy jagielnik w lodówce.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 3
Krok 7
Przygotowanie karmelu: Daktyle (100g) zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę.
Krok 8
Namoczone daktyle i masło miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania dolewamy mleko do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli karmel będzie za gęsty - dolewamy po łyżce wody z namoczonych daktyli.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 3
Krok 9
Gotowy karmel wykładamy na schłodzony jagielnik i posypujemy orzeszkami ziemnymi.