Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Humus z dyni

recipe time 113 min
recipe portion 4 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

800 g. DYNIA PIŻMOWA

1 łyżeczka OLEJ

1/2 łyżeczka SÓL

240 g. Ciecierzyca z puszki po odsączeniu

35 g. TAHINI

2 łyżka SOK Z CYTRYNY

1/2 łyżeczka SÓL MORSKA

1 łyżeczka kumin

1 szczypta CZARNY PIEPRZ

60 ml. OLIWA Z OLIWEK


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2

Dynię umyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę o boku 3 cm. Rozłożyć na blasze. Wypędzlować dynię olejem o neutralnym w smaku. Przyprawić ½ łyżeczki soli. Piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 1 godzinę do ostygnięcia.

Krok 3

Do misy z nożem Ultrablade dodać odsączoną ciecierzycę, dynię, tahini, sok z cytryny, ½ łyżeczki sili morskiej, kuminem i 1 szczyptę pieprzu oraz 50 ml oliwy z oliwek. Obroty 8, czas 30s,

Krok 4

Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno misy. Dodać pozostałą oliwę z oliwek i miksować na gładki krem. Obroty 9, czas 45 s, (gdyby masa nie była gładka powtórzyć ten krok)

Krok 5

Przyprawić solą i pieprzem wg uznania, mieszać obroty 6, czas 10 sekund,

Krok 6

Humus z dyni przełożyć do miski. Humus pokropić odrobiną oliwy z oliwek, według uznania podać z posiekaną pietruszką, świeżą kolendrą albo prażonymi orzeszkami ziemnymi. Zamiast dyni piżmowej można użyć dyni hokkaido, wtedy nie trzeba dyni obierać. W zamkniętym pojemniku w lodówce humus dyniowy zachowuje świeżość 3–5 dni.