Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
Dynię umyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę o boku 3 cm. Rozłożyć na blasze. Wypędzlować dynię olejem o neutralnym w smaku. Przyprawić ½ łyżeczki soli. Piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 1 godzinę do ostygnięcia.
Krok 3
Do misy z nożem Ultrablade dodać odsączoną ciecierzycę, dynię, tahini, sok z cytryny, ½ łyżeczki sili morskiej, kuminem i 1 szczyptę pieprzu oraz 50 ml oliwy z oliwek. Obroty 8, czas 30s,
Krok 4
Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno misy. Dodać pozostałą oliwę z oliwek i miksować na gładki krem. Obroty 9, czas 45 s, (gdyby masa nie była gładka powtórzyć ten krok)
Krok 5
Przyprawić solą i pieprzem wg uznania, mieszać obroty 6, czas 10 sekund,
Krok 6
Humus z dyni przełożyć do miski. Humus pokropić odrobiną oliwy z oliwek, według uznania podać z posiekaną pietruszką, świeżą kolendrą albo prażonymi orzeszkami ziemnymi. Zamiast dyni piżmowej można użyć dyni hokkaido, wtedy nie trzeba dyni obierać. W zamkniętym pojemniku w lodówce humus dyniowy zachowuje świeżość 3–5 dni.