Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Cieciorkę zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiamy tak na noc. Odcedzamy, płuczemy, ponownie zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody i gotujemy, aż cieciorka będzie bardzo miękka. Ma mieć kremową konsystencję po rozgnieceniu. Odcedzamy i przepłukujemy.
Krok 2
Zakładamy ostrze do siekania, dodajemy cieciorkę, pastę tahini, oliwę, czosnek, sok z cytryny i ustawiamy obroty 10, czas 3 minuty. Po kilku sekundach zaczynamy powoli dolewać wody.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 3
Krok 3
Kiedy dodamy całą wodę podkręcamy obroty do 12 i dalej miksujemy. Doprawiamy solą i przekładamy do pojemnika. Wstawiamy do lodówki. jeżeli hummus po kilku godzinach zgęstnieje za mocno, można go jeszcze rozrzedzić wodą. Podajemy z oliwą, za’atarem, natką pietruszki i papryką wędzoną.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 5