Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Hiszpańska tortilla ziemniaczana.

recipe time 40 min
recipe portion 3 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 g. ZIEMNIAKI

500 ml. OLEJ DO SMAŻENIA

4 szt. JAJKA

3 łyżka NATKA PIETRUSZKI

1 szt. czerwona papryka ostra

1 łyżeczka sól i pieprz


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Ziemniaki obieramy. Do misy TC wkładamy trzpień od szatkownicy i tarcze I, zakładamy pokrywę od szatkownicy. obroty 10 Ziemniaki szatkujemy na talarki.

Krok 2

Wyjmujemy ziemniaki z misy, następnie na tej samej tarczce tniemy cebulę. Najpierw cebulę wkładamy do otworu pokrywy i dociskamy a potem uruchamiamy obroty 10 wyjmij cebulę i trzpień od szatkownicy.

Krok 3

Do misy TC zauż mieszadło dodaj 3 łyżki oleju i cebulę. Ustaw program Wolne gotowanie p 1 czas 15 min po tym czasie cebula powinna być złocista, jeśli nie jest wydłuż czas smażenia.

Krok 4

Ziemniaki układamy warstwami na patelni (będziemy jej później używać w piekarniku, więc należy wybrać patelnię z odporną na wysokie temperatury rączką) i zalewamy olejem. Olej powinien zakrywać ziemniaki. Ustawiamy patelnię na małym ogniu i podgrzewamy przez mniej więcej 20 minut (ziemniaki powinny być miękkie w środku, ale nie usmażone). Ziemniaki przekładamy na sito i odcedzamy.

Krok 5

Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki. Dodajemy pozbawioną pestek i bardzo drobno pokrojoną ostrą papryczkę.

Krok 6

Odcedzone z tłuszczu ziemniaki przekładamy spowrotem na patelnie, dodajemy cebulę i masę jajeczną. Całość delikatnie mieszamy. Całość wyrównujemy drewnianą łyżką i smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Krok 7

Już dość dobrze ściętą tortillę wkładamy do piekarnika na ok 10 minut, aż wierzch również się zetnie i lekko przyrumieni.

Krok 8

Tortillę przekładamy na talerz, odwracając ją górą do dołu. Kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy jako przekąskę lub danie śniadaniowe.