Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Ziemniaki obieramy. Do misy TC wkładamy trzpień od szatkownicy i tarcze I, zakładamy pokrywę od szatkownicy. obroty 10 Ziemniaki szatkujemy na talarki.
Krok 2
Wyjmujemy ziemniaki z misy, następnie na tej samej tarczce tniemy cebulę. Najpierw cebulę wkładamy do otworu pokrywy i dociskamy a potem uruchamiamy obroty 10 wyjmij cebulę i trzpień od szatkownicy.
Krok 3
Do misy TC zauż mieszadło dodaj 3 łyżki oleju i cebulę. Ustaw program Wolne gotowanie p 1 czas 15 min po tym czasie cebula powinna być złocista, jeśli nie jest wydłuż czas smażenia.
Krok 4
Ziemniaki układamy warstwami na patelni (będziemy jej później używać w piekarniku, więc należy wybrać patelnię z odporną na wysokie temperatury rączką) i zalewamy olejem. Olej powinien zakrywać ziemniaki. Ustawiamy patelnię na małym ogniu i podgrzewamy przez mniej więcej 20 minut (ziemniaki powinny być miękkie w środku, ale nie usmażone). Ziemniaki przekładamy na sito i odcedzamy.
Krok 5
Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki. Dodajemy pozbawioną pestek i bardzo drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
Krok 6
Odcedzone z tłuszczu ziemniaki przekładamy spowrotem na patelnie, dodajemy cebulę i masę jajeczną. Całość delikatnie mieszamy. Całość wyrównujemy drewnianą łyżką i smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Krok 7
Już dość dobrze ściętą tortillę wkładamy do piekarnika na ok 10 minut, aż wierzch również się zetnie i lekko przyrumieni.
Krok 8
Tortillę przekładamy na talerz, odwracając ją górą do dołu. Kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy jako przekąskę lub danie śniadaniowe.