przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Gwiazda drożdzowa.

recipe time 90 min
recipe portion 8 porcji

500 g. MĄKA PSZENNA

30 g. świeżych drożdży

50 g. CUKIER

180 ml. MLEKO

50 g. ROZTOPIONE MASŁO

3 szt. JAJKA

330 g. masa makowa z puszki


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła Do misy TC z ostrzem do ciasta dodaj mleko, drożdże, cukier, masło i 2 łyżki mąki Ustaw obroty 3, temp, 30, czas 8 min

Krok 2

dodaj pozostałe składniki i uruchom pastry p1 Po zakończeniu mieszania pozostaw w misie na wyrastanie 40 min. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i chwilę je powygniatać. Uformować kulę, podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Chwilę zagnieść i rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem. Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek obkręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru).