przepisy

Gulasz wieprzowy z ciecierzycą

recipe time 120 min
recipe portion 6 porcji

1 kg SUROWA SZYNKA

1 szt. CEBULA

3 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

2 ząbek ZĄBKI CZOSNKU

2 szt. MARCHEWKA

150 g ciecierzyca

1 szt. PAPRYKA CZERWONA

1 szt. papryka żółta

350 g PIECZARKI

2 łyżka PRZECIER POMIDOROWY

3 łyżka MĄKA PSZENNA

750 ml BULION WARZYWNO-MIĘSNY

0.5 łyżeczka SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 łyżeczka NATKA PIETRUSZKI

150 ml MLECZKO KOKOSOWE

1 łyżeczka TYMIANEK

1 łyżeczka BAZYLIA

0.5 łyżeczka SŁODKA PAPRYKA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Cebulę kroimy na ćwiartki, wraz z czosnkiem wkładamy do misy z załączonym ostrzem ultra blade i koszyczkiem, który zmniejsza pole pracy. Siekamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Wyjmujemy koszyczek i ostrze, zakładamy mieszadło i dolewamy oleju. Włączamy na 5 minut, prędkość 2 i temp. 85⁰C. Następnie dodajemy mięso pokrojone w niewielką kostkę i wymieszane z mąką, talarki marchewki oraz bulion. Włączamy tryb slow cook na 40 minut. Po zakończonej pracy dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć nie musimy;) oraz przyprawy- delikatnie, później można doprawić  Ponownie uruchamiamy program slow cook na 40 minut. Jeśli po tym czasie mięsko jest dla nas za twarde- włączamy program i sprawdzamy po np., 20 minutach czy nam już odpowiada. Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem pracy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)