Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Gravalax z łososia z jabłkiem, chrzanem i gotowanymi ziemniakami + rukiew wodna

recipe time 500 min
recipe portion 4 porcje
Będziesz
potrzebować
icompanion
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 g FILET Z ŁOSOSIA ZE SKÓRĄ BEZ OŚCI

1 szt. JABŁKO

50 g STARTY CHRZAN

1 pęczek KOPEREK

200 g GRUBA SÓL MORSKA

200 g CUKIER

200 g MAJONEZ

250 g ZIEMNIAKI UMYTE I POKROJONE W KOSTKĘ

2 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Filet z łososia posyp wymieszanymi solą morską, koprem i cukrem. Mieszankę przygotuj w misie Cuisine Companion, z założonym Ostrzem Ultrablade. Do środka wsyp sól morską, koper oraz cukier i mieszaj przez 5 minut na prędkości nr 12.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 5

Krok 2

Rybę wstaw do lodówki co najmniej na noc, a najlepiej na 48 h. Po upływie czasu ściągnij z łososia mieszankę soli z cukrem i wilgotną ściereczką przetrzyj delikatnie rybę.

Krok 3

Do misy wlej 0,7 l wody. Do koszyka do gotowania na parze włóż ziemniaki. Uruchom program gotowania na parze na 20 min. Odstaw ziemniaki do ostygnięcia i wylej pozostałą wodę.

program: Gotowanie na parze

Krok 4

Do misy włóż Ostrze Ultrablade. Umieść w misie lekko przesiekany chrzan, majonez i miksuj przez 30 sekund przy prędkości 10. Na koniec gotową masę wymieszaj z tartym jabłkiem na grubych oczkach tak aby sos miał odpowiednią teksturę.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 0.5

Krok 5

Oczyszczony z marynaty filet z łososia pokrój pod skosem w cienkie plastry. Podawaj z ziemniakami, sosem chrzanowym i świeżym pieczywem.