Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Do misy z założonym ostrzem do wyrabiania dodać 250 ml wody, masło i sól i miksować przy prędkości 3 i 90°C przez 8 min. Dodać mąkę i mieszać przy prędkości 6 przez 2 min. Przełożyć ciasto do innego naczynia i umyć misę w zimnej wodzie.
program: manualny
temperatura: 90
prędkość: 3
czas: 8
Krok 2
Przełożyć ciasto do misy z założonym ostrzem do wyrabiania i mieszać przy prędkości 7. Dodawać po jednym jajku i wyrabiać jeszcze przez 2 min. Dodać 120 g sera i gałkę muszkatołową i wyrabiać jeszcze 1 min.
program: manualny
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 2
Krok 3
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać małe porcje ciasta. Posypać pozostałym serem. Piec przez 18-20 min. Podawać na gorąco lub zimno. RADA: Ptysie są najsmaczniejsze tego samego dnia. Możesz zmienić ich smak dodając inny rodzaj sera.