przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Galareta z sandacza z koprem włoskim, winem i szafranem

recipe time 405 min
recipe portion 4 porcje
Będziesz
potrzebować
icompanion

1 - 1,5 kg SANDACZ

1 l WODA

1 pęczek KOPER WŁOSKI

2 szt. MARCHEWKA

1 szt. PIETRUSZKA

2 łodyżka SELER NACIOWY

1 szt. CEBULA

4 ziarno PIEPRZ CZARNY

1 szt. LIŚĆ LAUROWY

2 łyżeczka CUKIER

50 ml BIAŁE WINO

1 szczypta kurkuma

1 opk. SZAFRAN

2 łyżka ŻELATYNA

1 łyżka OCET WINNY

1 l WODA Z LODEM

2/3 pęczek SZCZYPIOREK

1 łyżeczka MUSZTARDA

70 ml SOK Z POŁOWY CYTRYNY

100 ml OLEJ RZEPAKOWY

1 łyżeczka MIÓD


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Włóż do misy Companion mieszadło. Podziel rybę na filety i oczyść z łusek i ości. Szkielet ryby w całości (bez skrzeli) wrzuć do misy wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę warzywami i przyprawami oraz octem, cukrem i winem. Włącz program automatyczny zupa (P2), ustawiając czas na 60 minut.

program: Zupy z kawałkami warzyw (P2)

Krok 2

Na 15 minut przed zakończeniem programu włóż do misy koszyk do gotowania na parze, w którym ułożone są pokrojone w 4 cm porcje filety z sandacza oprószone wcześniej solą i pieprzem, skrop je delikatnie cytryną.

program: Zupy z kawałkami warzyw (P2)

Krok 3

Tak przygotowany wywar przecedź przez gazę, dodaj żelatynę (wcześniej namoczoną w ¼ szklanki zimnej wody) i szczyptę kurkumy. Ugotowaną na parze rybę ułóż w głębokim półmisku i zalej wywarem z żelatyną. Odstaw na noc.

Krok 4

Koper włoski umyj, przytnij górę i pokrój na cieniutkie plasterki. Włóż je do wody z lodem na 10 minut. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. W misie wyposażonej w mieszadło umieść łyżkę posiekanego szczypiorku oraz sok z cytryny i musztardę. Wsyp również szczyptę soli i wedle uznania dodaj miód. Uruchom na prędkość 6 na 2 minuty i zacznij powolnym strumieniem wlewać olej przez otwór w pokrywie.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 6

czas: 2

Krok 5

Osuszone plastry kopru włoskiego polej gotowym dressingiem i podawaj jako sałatkę z sandaczem w galarecie.