Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Fit szarlotka

recipe time 100 min
recipe portion 1 porcja
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

280 g. mąka orkiszowa typ 2000

3 szt. Jajka L

100 g. OLEJ

40 g. ksylitol

7 g. PROSZEK DO PIECZENIA

2 kg JABŁKA

1 łyżeczka CYNAMON

40 g. ksylitol


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Przepis na blaszkę max 24 x 24. 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie 40 g ksylitolu ( nie dawałam bo miałam słodkie jabłka)

Krok 2

Jabłka obrać , pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce jarzynowej ostrze C, obroty 10, czas 30s.

Krok 3

Do misy z jabłkami założyć mieszadło . Wolne gotowanie P2, czas 30 min, Dodać cynamon i wymieszać szpatułką. Przełożyć jabłka do miseczki.

Krok 4

Składniki na ciasto: 280 g mąki orkiszowej typ. 2000, 3 jajka L, 100 g oleju, 40 g ksylitolu, 7 g proszku do pieczenia, Do misy z ostrzem do ciasta dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, olej, jajka. Ustaw obroty 10, czas 30s ( ciasto powinno połączyć się w jednolitą masę). Ciasto jest dość kleiste.

Krok 5

Przełóż ciasto do foliowego woreczka i włóż do lodówki na 30 min.

Krok 6

Połowę ciasta rozłóż na dnie blaszki , wyrównaj łyżką zwilżoną zimną wodą, teraz na ciasto wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i nałóż na jabłka. ( drugą porcję ciasta rozwałkowałam w woreczku którym było ciasto, łatwiej potem przełożyć na jabłka, gdyż ciasto się klei) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 45 min (góra-dół). Gdy ciasto przestygło posypałam cukrem pudrem z ksylitolu.