przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Fit brownie z batatów

recipe time 1 min
recipe portion 10 porcji
Będziesz
potrzebować
icompanion

600 g SŁODKIE ZIEMNIAKI (BATATY)

6 szt. daktyle suszone

6 łyżka GORZKIE KAKAO

1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

3 szt. JAJA

2 łyżka olej kokosowy nierafinowany

5 łyżka MĄKA

1 szczypyta SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Bataty obieram ze skórki, myję, osuszam i kroję w kostkę o wielkości 2 cm x 2 cm. Do misy CC wlewam 750 ml wody, umieszczam wewnętrzny koszyk do gotowania na parze do którego przekładam pokrojone bataty. Zamykam pokrywę i wybieram program do gotowania na parze P2 na 15 minut. Jeżeli po upływie wskazanego czasu bataty są miękkie, przekładam je na talerz i pozostawiam do przestygnięcia. Jeżeli będą jeszcze lekko twarde należy przedłużyć program o 5-10 minut.

program: Gotowanie na parze

Krok 2

W między czasie daktyle przekładam do miseczki, zalewam wrzątkiem i pozostawiam na 15 minut, aby dobrze namokły (można to zrobić także godzinę wcześniej), następnie odcedzam je. Do misy CC wkładam ostrze tnące i przekładam przestygnięte bataty, dodaję kolejno odsączone daktyle, całe jajka, proszek do pieczenia, mąkę kokosową, olej kokosowy, karob oraz szczyptę soli. Umieszczam ponownie wewnętrzny koszyk do gotowania na parze, aby tym samym zmniejszyć powierzchnię misy, zamykam pokrywę i na najwyższych obrotach miksuję masę przez ok. 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. W między czasie ściągam łopatką ze ścianek ciasto przynajmniej raz, aby wszystko dobrze się wymieszało. Masa powinna być gęsta.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 3

Krok 3

Dno tortownicy o wielkości ok. 20 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, dokładnie równam. W tym momencie można na wierzchu ułożyć owoce lub orzechy (nie więcej niż garść) i lekko je docisnąć. Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 30 minut w funkcji grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyjmuję i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub podaję z ulubionymi owocami, musem owocowym lub z czym dusza zapragnie :) Brownie najlepiej przechowywać w lodówce, najlepiej kroi się lekko schłodzone. Smacznego!