Barwena (Mullus surmuletus) to najbardziej ceniona ryba z rodziny barwenowatych. Występuje wyłącznie w Europie, gdzie można ją spotkać pod nazwami red mullet, salmonete de roca, triglia di scoglio czy rouget barbet. Oferujemy ją w rzadko spotykanym, dość dużym rozmiarze 300-400 g
Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Obierz pomarańczę i wyciśnij z niej sok.
Krok 2
Obierz i pokrój seler korzeniowy w kostkę .
Krok 3
Wyłóż koszyk do gotowania na parze papierem do pieczenia i dodaj filety z mullet. Polej oliwą z oliwek. Dodaj tymianek i skórkę pomarańczową. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Wlej oliwę do miski wyposażonej w mieszadło i dodaj pokrojonego w kostkę selera oraz nasiona kolendry. Uruchom program wolnego gotowania P1 na 10 minut. Dwie minuty przed zakończeniem programu wlej sok pomarańczowy.
Krok 5
Po zakończeniu programu wyjmij mieszadło. Dodaj bulion warzywny do misy i zamocuj kosz do gotowania na parze. Uruchom program gotowania na parze P1 na 12 minut. Filety serwujemy z selerem i niewielką ilością bulionu.