przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Faworki na cieście drożdżowym.

recipe time 120 min
recipe portion 6 porcji

250 ml. MLEKO

600 g. MĄKA PSZENNA

2 łyżka ROZTOPIONE MASŁO

2 łyżka CUKIER

40 g. ŚWIEŻE DROŻDŻE

4 szt. ŻÓŁTKA

2 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżka SPIRYTUSU


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy CC z ostrzem do ciasta dajemy mleko, cukier, pokruszone drożdże, żółtka, masło, spirytus Pastry P2 po 1 minucie dodać mąkę i ekstrakt waniliowy i wyrabiamy dalej do zakończenia programu , gdy zakończy się wyrastanie ustawić jeszcze temp 30 i czas 30 min .

Krok 2

Gdy ciasto ładnie wyrosło 1/2 porcji przełożyłam na oprószoną mąką stolnicę - rozwałkowałam. Następnie rozwałkowane ciasto pokroiłam na paski szer ok 2 cm, paski pokroiłam na romby dł ok 7 cm. W każdym kawałku ciasta na środku zrobiłam nacięcie i przewlekłam jeden koniec ciasta. Smażyłam w głębokim rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony. Odsączyłam na papierowym ręczniku, oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego