przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

500 g MĄKI TYP 550

200 g ŚMIETANY 18%

5 szt. ŻÓŁTEK

1 łyżka CUKRU PUDRU

1 łyżka SPIRYTUSU

1 szczypta SOLI

400 g SMALCU LUB OLEJU DO SMAŻENIA

5 czubata łyżeczka CUKIER PUDER DO POSYPANIA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Wszystkie składniki umieść w misie wyposażonej w ostrze do wyrabiania i wyrabiaj przez 3 minuty przy prędkości 7. Powstałe w ten sposób ciasto schłodź przez 1 godzinę w lodówce.

Krok 2

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je bardzo cienko. Za pomocą radełka wykrój paski ciasta o długości ok. 12 cm oraz szerokości 4 cm.

Krok 3

Następnie, wykrój radełkiem 3 centymetrowy otwór w środku każdego paska i, wywijając końcówki ciasta przez ten otwór, uformuj faworki.

Krok 4

Smaż faworki w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor.

Krok 5

Wyłóż faworki na talerz i pozostaw do ostudzenia.