przepisy

Falafel- kotlet z ciecierzycy

recipe time 10 min
recipe portion 6 porcji

200 g CIECIERZYCA SUCHA

2 ząbek CZOSNEK

1 szt. CEBULA

1 pęczek NATKA PIETRUSZKI

0,5 łyżeczka SODA OCZYSZCZONA

1 łyżeczka SÓL

1 łyżeczka PIEPRZ

1 szczypyta kumin

1 szczypyta CYNAMON

1 szczypyta kardamon

1 szczypyta CHILI

1 łyżka KOLENDRA

1 łyżka WODA

120 ml OLEJ RZEPAKOWY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nazajutrz odcedzamy i przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodajemy pozostałe składniki oraz wszystkie przyprawy. Umieszczamy koszyczek i zamykamy pokrywą. Uruchamiamy program puls na 2 minuty.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 2

Krok 2

Po tym czasie zgarniamy składniki ze ścianek misy i ponownie uruchamiamy na prędkości 12 na 2 minuty. W trakcie jeszcze raz zgarniamy (jakieś 30 sekund przed końcem) i dolewamy łyżkę zimnej wody. Gotową masę owijamy folią spożywczą bądź przekładamy do woreczka i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju ok 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu, na ciepło z sałatką lub ulubionymi sosami.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 2